SEO Tips

Focus op je publiek

Onthoud het belangrijkste advies dat wij je kunnen geven: zorg ervoor dat je tekst op het juiste niveau voor jouw publiek wordt geplaatst. Als je over websites schrijft en je inhoud is gericht op startende ondernemers, dan moet het redelijk eenvoudig te lezen zijn en zeker niet te technisch. Maar als je publiek bestaat uit wetenschappers kan je tekst veel uitdagender zijn en toch gepast. De vijf SEO tips hieronder moeten dan ook gezien worden als richtlijnen. Voor sommigen kan de tekst nog eenvoudiger terwijl voor anderen de regels iets te streng zullen zijn. Als je je wat meer wilt verdiepen in de kunst van het blogs schrijven voor zowel mensen als SEO, overweeg dan eens de SEO-cursus copywriting van Yoast.

5 SEO tips

Tip 1: Schrijf duidelijke paragrafen

Zorg ervoor dat je duidelijke paragrafen schrijft. Voor een blogpost adviseren wij je altijd een paragraaf te beginnen met de belangrijkste zin en deze vervolgens uit te leggen of uit te werken. Dit helpt een lezer om het concept van je artikel te begrijpen, alleen al door de eerste zin van elke paragraaf te lezen. Zorg ervoor dat je paragrafen ook niet te lang zijn (7 of 8 zinnen is in principe genoeg).

Tip 2: Schrijf korte zinnen

Probeer korte zinnen te schrijven. Kortere zinnen zijn makkelijker te lezen en te begrijpen dan langere. Ook maak je waarschijnlijk minder grammaticale fouten omdat je zinnen mooi en kort zijn. Ik vinden zinnen met meer dan 20 woorden net even te lang.  Zorg er ook voor dat paragrafen niet meer dan één lange zin per stuk bevatten.

Tip 3: Beperk moeilijke woorden

Beperk het gebruik van moeilijk leesbare woorden. Vergeet niet dat het lezen van een scherm voor iedereen moeilijker is. Woorden met vier of meer lettergrepen worden als moeilijk te lezen beschouwd, dus vermijd ze waar mogelijk.

Natuurlijk gaat je blogpost soms over iets dat moeilijk uit te leggen is of een meer geavanceerde woordenschat vereist. Zorg er in dit soort gevallen voor dat je zinnen en paragrafen niet te lang zijn, en dat je lezers het nog steeds goed kunnen lezen!

Terzijde, tenzij je je richt op een nichemarkt, maken moeilijke woorden meestal minder bruikbare trefwoorden voor een pagina.  Onthoud dat het belangrijkste is dat je focus keyword past bij het onderwerp van de post. Een goed zoekwoordonderzoek geeft je betere alternatieven voor moeilijke trefwoorden.

Tip 4: Gebruik overgangswoorden

Maak je blogs veel leesbaarder door de juiste overgangswoorden (of signaalwoorden) te gebruiken. Overgangswoorden zijn woorden als ‘het belangrijkste’, ‘omdat’, ‘daarom’, of ‘daarnaast’. Ze geven richting aan je lezers. Deze woorden geven een signaal dat er iets op komst is: als je samenvat, gebruik je ‘eerste’, ‘tweede’, ‘derde’, etc. Als je wilt vergelijken, schrijf je ‘hetzelfde’, ‘minder’, ‘eerder’, ‘terwijl’ of ‘één van beide’. Als je wilt concluderen, gebruik je ‘dus’, ‘dus’ of ‘dus’.

Het gebruik van overgangswoorden is een beetje zoals het aanbrengen van cement tussen je zinnen. De relatie tussen twee zinnen wordt duidelijk door het gebruik van overgangswoorden. Lezers zullen je inhoud veel beter begrijpen als je dit soort woorden goed gebruikt.

Tip 5: Gebruik variatie!

Om een blog aantrekkelijk te maken voor een lezer, moet het gevarieerd zijn, je moet proberen om herhaling te vermijden en de dingen een beetje door elkaar te schudden! Wissel langere alinea’s en zinnen af met kortere en probeer synoniemen te gebruiken als je de neiging hebt om een bepaald woord te vaak te gebruiken. Sommige mensen gebruiken de woorden ‘en’ of ‘te’ veel. Door deze te mengen met woorden als ‘ook’ of ‘bovendien’ kun je het schrijven aantrekkelijker maken – en ook veel leesbaarder.

Extra SEO Tips: Gebruik Yoast SEO of Rank Math SEO

Rank Math SEO is onze standaard plugin voor SEO. Jij kunt deze SEO plugin voordelig bij ons aanschaffen.

Conclusie SEO tips

Als je wilt dat jouw lezers het einde van je blogbericht bereiken, zorg er dan voor dat je tekst gemakkelijk te lezen is. Maak je tekst niet moeilijker dan nodig. Vermijd lange zinnen en schrijf duidelijke paragrafen. Hulpmiddelen zoals Grammarly en Hemingway kunnen je helpen om een beter leesbare tekst te schrijven. En als je net als Teldata de Yoast SEO plugin gebruikt, krijg je ook een leesbaarheidscontrole van je inhoud, zodat je kan controleren of jouw blog SEO-vriendelijk en tegelijkertijd leesbaar is!

Wij hopen dat je door onze SEO tips gemotiveerd raakt om je website zoekmachine- en klantvriendelijk te maken. Geen tijd? Wij gaan graag voor je aan de slag! Klik hier voor meer informatie.

Direct hoog in Google met SEA, SEO, Linkbuilding, Blogs en hosting

Hoger in
Google?

Neem contact op